tisdag 20 november 2007

24 år -still going strong!

Han är så underlig ibland min häst. I paddocken eller ridhuset är han seg som kola, orkar knappt lyfta på benen. Kommer man då ut i skogen, då blir det fart minsann. I söndags så for vi ut en sväng. Anders och Viktor körde Molly, Albin och Molly tolkade med bobbarna efter Molly-hästens vagn. Lakej har fått för sig att det är farligt att gå först. Detta har vi bråkat om länge- Jag vinner nästan alltid och han traskar på i täten. Men idag hade han andra planer.

Efter lite krångel så gick han ändå först, det var dax att fatta galopp och galoppera längst Vallträskvägen. Han blev som en banan och ville smita undan, jag förstärkte min skänkel ytterligare i hopp om att han skulle ge sig. Men icket! Istället tvärstannade han, snodderunt och läs och häpna- han stegrade sig! Det brukar han aldrig göra. Han reste sig högt, jag klamrade mig fast efter bästa förmåga. Jag blev inte rädd eller arg, mest förvånad. Lakej blev nog också förvånad över min reaktion, att jag inte blev rädd och gav mig. Efter hans utbrott fortsatte vi som inget hade hänt, med Lakej i täten =)

På hemvägen vart det fart på båda pållarna. Lakej ville vara först så han galopperade på, men Molly-hästen skulle inte vara sämre, så hon ökade tills hon var ikapp. Det hela slutade med en skenande shettis och en vild Lakej =) Som tur var så gick det att stoppa dem innan någon olycka skedde. En liten olycka blev det, för Albin ramlade av sin bobb i farten, fast han slog sig inte. Så slutet gott, alltig gott!

fredag 16 november 2007

Stjärnor

Igår sadlade och selade vi våra hästar och gav oss ut på en tur i mörkret. Anders och barnen körde Molly-hästen och jag red på Lakej. Utrustade med massor av reflexer så gick vi på Kungavägen bort mot Vallträskvägen, sedan en bit in i skogen. Jag hade en pannlampa och Molly en ficklampa, annars hade vi inte sett vart vi gick. Till en början var barnen mörkrädda, men det gick över ganska så snabbt. Dom blev helt fascinerade över alla stjärnor. himlen var mörk och klar, det gnistrade av stjärnog överallt. Det var tusentals. Sånt ser man inte inne i exemplevis städer, för där är det så mycket annat ljus. Men här ute i skogen syns stjärnorna jätte väl. Det var en upplevelse faktiskt.

En vanlig söndag

Äntligen är det "klabb-snö" så Molly kan göra en snögubbe. Hon har gjord den helt själv.

Efter snögubbe-bygget så var Molly sugen på att rida. Efterson Molly-hästen är van vid att dra en vagn, så borde det ju gå att tolka bakom henne! Vi testade. Efterson vi inte har någon tolk-sele så fick vi lösa det på bästa sätt. Molly-hästen tyckte att det var toppenkul med snö, så hon hade full fart hela tiden. Albin och Viktor åkte på madrassen.

Efter en stund så lessnade Viktor och stannade hos pappa. Vi andra gick en sväng ner till farmor och farfar för att visa hur duktig barnen var. På vägen hem därifrån så gick det lite för fort. Albin ramlade av in i snön. Sedan la Molly-Hästen av i full galopp. Molly hölls sig kvar länge, men i en skarp kurva ramlade även hon av. Tur att det är ganksa så mycket snö, så det gör inte så ont att falla av. Men Molly är tuff, så fort vi fått tag i Molly-hästen så satt hon upp igen och fortsatte rida. Trots avfallningarna så var det en rolig grej, som vi säkert kommer att göra igen.


söndag 11 november 2007

Snö-kaos

I fredags så kom det ca 40 cm snö på dagen. Det var fullkommligt kaos. Vi hade inte fått på snöslungan på traktorn, och det klarar inte jag själv. Vet inte hur man gör. Anders jobbade hela dagen. Som tur var så satte Valentin fast slungan. Jag krånglade ut traktorn ur garaget och satte igång å skotta. Det tog två timmar att få bort all snö. Då hade jag endast kört vägen och gårdsplanen. Det blåste och drevade snö överallt. I drivorna så var det säkert 80 cm.


Vilken tur att Anders har byggt ett vindskydd som hästarna kan gå in i när det snöar och blåser.

Halloween-Disco

Molly har varit på sitt första disco. Det var Hellowen-disco, så de flesta var utklädda. Hon ville vara en snäll häxa. Här ser ni resultatet. Hon hade jätteroligt!

Nya stallet

Under året så har stallet fått sig en ansiktslyftning. Vi byggde om Molly-hästens box, så nu har hon en riktigt stor och rymmlig box. Nästan lika stor som Lakejs. Sedan så målade vi väggarna vita och satte in bättre belysning. Nu är jag riktigt nöjd faktiskt. Fast det är klart, en sadelkammare, rinnande vatten och spolspilta hade ju inte varit fel ;O)

Tussan och Busan

Vi har två likadana pallar, trots det så tränger kissarna ihop sig på en. Mysigt!

onsdag 7 november 2007

Glada hästar

Jag sitter i lugn och ro vid datorn nu på morgonen för att leta efter ett bra täcke till Lakej. Så rätt vad det är så låter det som att det dundrar utanför på gården. Jag reser mig och tittar ut. Det är Molly och Lakej som springer runt i hagen. Dom hoppar och skuttar som värsta rodeohästarna. Molly-hästen ser så rolig ut då hon galopperar fram, benen går som små trummpinnar. Det är roligt då hästarna är glada och spralliga, det visr ju att dom trivs bra här.

Idag är det KALLT ute. -16 grader var det imorse då vi steg upp. Jag och barnen är själva idag och imorgon. Anders är i Hemavan och jobbar. Albin frågade imorse om pappa hade flyttat från oss!! Det hoppas jag då inte... Undra vart han fått det ifrån?

Igår var Hanna här och hjälpte mig klippa Lakej. Hjälpte är kanske fel ord att använda, hon klippte honom. Jag provade en lite ruta på sidan. Var inte så svårt som jag trodde, men det är säkert mycket värre att klippa i alla veck... man vill ju inte klippa i skinnet! Han blev fin, Hanna är duktig på att klippa. Nu måste jag bara få tag i ett bra stalltäcke åt honom. HAr ett gammalt, men det är utan hals. Finns ett på Hööks, men halsarna i cob är slut, finns bara ponny och det blir nog lite väl litet skulle jag tro.

Nu är det dax för mig att äta lite frukost.

tisdag 6 november 2007

Mus-invasion

Mitt stall drabbades av miu-invasion nu när kylan kom. Det är inte så trevligt att hitta möss över allt. Så fort man kommer in i stallet, så ser man minst en mus som pilar iväg. Jag inhandlade musfällor. Jag agnar dom med chokladöverdragna skumbananer. Det gillar möss ;O)

De första dagarna så fick jag minst tre möss varje dag. Nu har det lugnat ner sig till en mus om dagen. För tillfället är jag uppe i 16 möss sammanlagt. Återkommer med en uppdatering om några dagar.

Långtur i snö!

I söndags var det dax för en långritt igen. Jag och Lakej hade med oss Rebecka på Sofine och Agnes på Didi. Det låg ungefär 10 cm snö på marken och kvicksilvret visade -4 grader. Solen tittade fram mellan molnen lite här och där. En perfekt dag för en långtur. Lakejen gillar att fara ut i skogen och strosa. Han trampade taktfast fram med stora steg. Ibland blev han skrämd av tjädrar som flaxade upp i skogen, annars var han hur cool som helst. Jag tror att han trivdes med en tjej på varje sida.


Efter ungefär halva vägen så mötte Anders, barnen och Carina, Rebeckas mamma oss. Dom hade gjort upp en eld så vi kunde grilla korv. Lakejen fick på sig ett täcke, för att inte bli kall. Han har så lång vinterpäls, så han svettas snabbt.


Innan vi kunde slå oss till ro och fika, så var vi tvungna att ta han om våra springare. Vi band dem i grimma och grimmskaft i varsitt träd. Där stod dom lugnt hela tiden och mumsade sitt hö.

Det var så gott med varm choklad och grillad korv. Alla åt med god aptit. Efter fikapausen så fortsatte vi ritten hem till Rönnvik. Hela turen gick jättebra, det var så mysigt att rida i snön. om det inte blir allt för kallt så gör vi säkert om turen någon mer gång i vinter. Det blev en härlig tur som vi sent kommer att glömma =)